Maharetli Ellerden Gelen Lezzet

Arama

Kategoriler

    Tümü Genel
Genel

Derin Dondurucudan Çıkan Ürünün Serüveni

  • By: Admin
  •   2022-12-16

Derin Dondurucudan Çıkan Ürünün Serüveni

Derin dondurucudan çıkan sandviç ve pastaların asla oda koşullarında çözünmesine izin vermemeliyiz. Direkt +4oC’deki teşhir dolabına konması ve burada çözünmesi öncelikle ürünün çözündükten sonraki son kullanma tarihini etkiler.

  • Sandviçlerde ciddi nemlenmeye sebep verir, ekmeğin hızlıca küflenmesine sebep olur. Ambalaj ile teşhir dolabına konuyor ise ambalaj üzerinde damlacık su artıkları gözlemlenir.
  • Pastalarda ise sulanmaya ve nem yükü arttığı için daha hızlı bozulmasına neden olur.

Donuk gıdanın mağazalarda kullanılması hem çok pratik hem de operasyonu çok hızlandırmaktadır. Ancak donuk gıda ürünü şakaya gelmez. Ürün çözündükten sonra rafta satılmadığı veya sayıca fazla çıkarıldığı düşünülüp tekrar dondurucuya atılıp dondurulmamalıdır.

Resim 1’de gözlemlediğimiz gibi ortam sıcaklığında tüm gıda ürünlerinde üreme başlar. Mikroorganizmaların ihtiyacı olan şeyler şunlardır:

*Gıda maddesi

*Nem

*Sıcaklık

*Zaman

Tüm bunları oda sıcaklığında ürüne maruz etmek, ürünün daha hızlı bozulmasına neden olur. Mikroorganizmalar 20 dakika içinde iki katına çıkar ve her 20 dakikada bir bu katlanarak devam eder. Bu yüzden donuk gıdalar sıcağa maruz bırakılmamalı, 4oC’deki teşhir dolabına konmaları gerekmektedir. Teşhir dolaplarının doğru derecelendirilmeleri ve kullanımları bu yüzden önemlidir.

Bilge Altınmakas Özgenoğlu

Kimya Yüksek Mühendisi - Gıda Hijyen Uzmanı

Mail: bilge@bilgeciftligi.com